Vivaeastpart
Image default
Health

Diagnosticeren van Bipolaire Stoornis – Alles wat je Moet Weten

Bipolaire stoornis is een geestelijke gezondheidsstoornis dat vandaag ongeveer 2% van de Amerikaanse bevolking treft. Deze stoornis zorgt voor regelmatige, ernstige verschuivingen in de gemoedstoestand – van manie naar depressie. Vaak zullen mensen het verkeerd diagnosticeren als een klein probleem, en niet zoals het ernstige probleem dat het is. Daarom is het belangrijk om de symptomen van bipolaire stoornis te herkennen en een diagnose van een psycholoog te krijgen.

Symptomen van Bipolaire Stoornis

Een paar van de algemene bipolaire symptomen zijn:

Gevoelens van extreme euforie en diepe depressie die tegelijk voorkomen
Grote verschillen in werkkwaliteit en resultaten
Periodes van hoge optimisme die gevolgd worden of voorgegaan zijn door periodes van hoge pessimisme
Periodes wanneer je extreem blij of verdrietig bent
Razende gedachtes
Extreme irritatie
Onvermogen om te concentreren
Gevoelens van hopeloosheid
Gedachtes over dood of zelfmoord

Iedereen die deze symptomen ondervindt moet met een psycholoog praten om een juiste diagnose te krijgen. Aangezien er geen definitieve test (bijv. bloedtest, hersenscan) is voor bipolaire stoornis, kan de diagnose ervan een gecompliceerd proces zijn die de vaardigheden en ervaringen van een gekwalificeerde psycholoog vereist.

Bipolaire Stoornis Diagnosticeren

Om een diagnose te krijgen, zul je eerst een interview afleggen met een psycholoog. Hier wordt je familiegeschiedenis bekeken, omdat er gedacht wordt dat bipolaire stoornis een genetische stoornis is. Natuurlijk wil de psycholoog ook de bestaande symptomen weten (bijv. concentratieniveau, gemoedstoestand, logisch denkvermogen, geheugen, vermogen om met mensen om te gaan). Bloedtesten en hersenscans kunnen gebruikt worden om andere ziektes met dezelfde symptomen uit te sluiten, zoals misbruik van verdovende middelen, beroerte, en hersenkanker

Bipolaire Stoornis Behandelen

Er zijn veel goede voordelen aan een vroege diagnose. Dit is vooral waar wanneer je bedenkt dat 15% van bipolaire patiënten een zelfmoordpoging doen, en dat 60% in heel hun leven tenminste één periode verdovende middelen of alcohol misbruikt. Wanneer de diagnose staat, zijn er verschillende voorgeschreven geneeskunden beschikbaar om deze stoornis te behandelen. Omdat het voornamelijk wordt veroorzaakt door een chemische onbalans in je hersenen, zullen de geneeskunden die corrigeren. Psychotherapie is ook nuttig, wanneer het tegelijk met deze geneeskunden wordt gedaan. Al dit tezamen zorgt ervoor dat je een “normaal” leven kunt leiden, ook al is bipolaire stoornis ongeneesbaar.

https://www.depsycholoog.nl/Gouda